Jak nachystat a uvařit chřest

Pokud vám leze chřest mezi zuby nebo nevíte jak ho očistit správně, tady máte pár rad z Poklady klasické české kuchyně.

Jak oloupat chřest:

Bílý chřest loupejte škrabkou na brambory nebo okurku (nebo speciální na chřest) od hlavičky dolů. Jinak se Vám chřest zlomí. U zeleného loupejte jen očka. Pokud bílý chřest neoloupejte, tak vám poleze mezi zuby a nebude k jídlu!

Konec chřestu je dřevnatý. Stačí ho ohnout a zlomí se tam, kde začíná dřevnatá část. Většinou už ale dostanete chřest s odstraněnou dřevnatou částí. Přesto kus ukrojte. Doporučuji mít chřesty všechny stejně dlouhé kvůli svazování.

Jak poznáme čerstvý chřest:

Takový chřest je šťavnatý a plný vody. Stonky o sebe vržou.

Jak chřest správně vařit:

Sežeňte si vysoký hrnec na těstoviny. Chřest ponořte do horké vody jen po hlavičky. Vaříme je asi 10 minut a na poslední minutu ponoříme i hlavičky.